2010. január 31., vasárnap

3,7cm PaK 35/36 - Lövegállások

A löveg egyszerű lövegállásának kialakítása.

az egyszerű tölcsér lövegállás vázlata

A német hadsereg a különböző fegyvernemek számára kidolgozta erődítési utasításait Bildheft Neuzitlicher Stellungbau – Tábori erődítések címmel, mely 1942 szeptember 15-től volt előírás minden fegyvernem részére. Ebben a biztonságos tüzelőállások kialakítását írták elő, melyet harcászati, robbantás technikai és légvédelmi szempontok figyelembe vételével állítottak össze.
Ezek kialakításához természetesen elegendő idő és nem szélsőséges időjárás volt szükséges, ami ritkán fordult elő. Az erődítési előírás inkább az I. világháborúra jellemző állóharcokra lehetett érvényes, hisz a háború elején a villámháború volt a taktika, a háború végén meg a gyors visszavonulás nem tette lehetővé az előírt állások kialakítását. Természetesen biztos volt olyan háborús időszak, amikor végre lehetett hajtani az előírásokat, ám a korabeli fényképek ezt nem igazolják mert nem találtam olyan képet, amin bármilyen nyoma is lenne az előírás szerinti lövegállások kialakítására.

A könnyű, közepes és nehéz páncéltörő lövegek lövegállásaA lövegállást köralakban kellett kiásni, hogy a löveg minden irányba tudjon tüzelni. A páncéltörő lövegek alacsony építése miatt a lövegállás mindössze 40cm mélyre kellett kiásni.
A lőszer biztonságos tárolásához két 60x50cm méretű, 60cm mély gödröt kell ásni a vázlat szerint egymástól és a lövegállástól megfelelő távolságra.
A kezelő tüzérek részére a lövegállás két oldalán 60-80cm széles, 120cm hosszú és 180-200cm mély gödröt kell kiásni, mely védelmet nyújt a harckocsik és lövedékek ellen a tüzelőállás elhagyása után.

A könnyű páncéltörő, könnyű tábori löveg vagy 2cm-es légvédelmi ágyú löveg-állása


Az ilyen típusú lövegállás egy állandó jellegű erődítés, mely alkalmas a löveg megvédésére a kialakított fedezék segítségével. A lövegállás alkalmas a löveg és a tüzérek megvédésére akár nehéz zárótűz esetén is. A kialakított rézsűs lejárón lehet a védett fedezékbe legurítani, melyet helyi anyagokkal burkoltak le. A fedezéket 240cm mélységűre kell kiásni, a fafödémre minimum 20cm földtakarás szükséges. A fedezék belmagassága 160cm.
A lőszer és legénység részére a korábbi lövegállás előírása alapján kell a gödröket kiásni.

Lövegállás 3,7cm páncéltörő Stielgránát használatánál


Ez a speciális lövegállás a 3,7cm PaK 35/36 páncéltörő löveghez alakították ki, mely Stielgranat biztonságos kilövését teszi lehetővé. A korábbi lövegállásoktól a löveg kerekei közé ásott T alakú árok kiásásában tér el. Mivel a Stielgranatot a cső végére kellett ráhúzni, a töltő védelmét szolgálja a 110cm mély árok. Töltésnél a löveget hátrahúzva lehetett a lőszert elhelyezni a lövegcsövön.

A löveg használatát tartalmazó „gépkönyvet” 1940 január 20-án adták ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése