2010. február 2., kedd

3,7cm PaK 35/36 -A 37mm-es önjáró páncéltörő lövegek


Német harci járműveken


Krupp L 2 H 143 (Kfz.69) lövegvontató gépkocsi

A terepjáró gépkocsit eredetileg gyalogság csapat-(raj) szállítására fejlesztették ki , ám kedvező adottságai miatt több fegyvernemnek készítettek változatokat. A 3,7cm PaK löveg mobilizálására két változat készült, melyeket Krupp-Protze-nak nevezték el.

Ideiglenes löveghordozó
A páncéltörő löveget, a gépkocsi kisebb átalakításával helyezték el a vezetőülés mögé. A löveget nem módosították, leemelve harcképes volt. A löveget pontosabban a vezető ülés mögötti két ülés helyére helyezték el. Valószínű, hogy az egyik tüzér vezette a járművet, mert csak így fért el a négy tüzér az üléseken.

a lövegszárat terpesztve a lőszertartó dobozokra helyezték el
a löveg kereke alatt egyszerű lemeztartó van beépítve,
a löveg előre mozgását vasékkel, a lövéskor fellépő hátrarúgást
a keréken át a fixen beépített lőszertartó dobozok fogják fel

a szélvédőt tűzálló anyaggal burkolták be a
torkolattűz miatt, a motor védelmére

a gépkocsi elejére felkötött elakadást gátló,
összekötözött botokból készült egyedi „lánctalp” látható


Krupp L 2 H 43 löveghordozó gépkocsi

A löveghordozónak a Krupp terepjáró gépkocsi korai változatát használták fel. A löveget kétféle megoldással rögzítették:

1-es változat
A löveget az ideiglenes elhelyezéshez hasonlóan, a vezetőülés mögötti ülések fölé helyezték el vízszintes és függőleges tartókkal, a kerék leszerelésével.

44. Páncélvadász zászlóalj Chateau Tierry (Párizs mellett) 1940 június 12

44. Páncélvadász zászlóalj Celje (Szlovénia) 1941 április

páncélvadász szakasz egysége

2-es változat
A második változatnál a hátsó kerekek fölé egy platót készítettek, melyre az alsó lövegtalp nélkül építették rá a löveget. A löveg függőleges tengelye a hátsó kerekek fölé helyezték el, így 360º-os elfordulást tette lehetővé.

44. Páncélvadász zászlóalj Antwerpen 1940 október 14

Leichte Selbstfahrlafette mit 3,7cm PaK 35/36 (Sd.Kfz 10/5) – könnyű 1 tonnás féllánctalpas vontató páncéltörő változata

A DEMAG 1939-től gyártott féllánctalpas vontatója alkalmas volt könnyű lövegek mobilitásának fokozására. Ezért egyik változatánál a platóra építették a páncéltörő löveget. Későbbiekben a jármű motorvédelmét az orra szerelt páncéllemezzel védték meg. A lövegpajzsot kétoldalt megszélesítették a tüzérek védelmének növelése céljából.


a féllánctalpas löveghordozó felpáncélozása

Leichte Schützenpanzerwagen mit 3,7cm PaK 35/36 (Sd.Kfz 250/10) – könnyű, féllánctalpas páncélozott szállító

A DEMAG 1941-től sorozatban gyártott könnyű páncélzatú, féllánctalpas csapatszállítót széles körben használták. A 10-es változatát páncéltörő löveggel felszerelt vadászpáncélosként alkalmazták, melyből 1943-ban 151-t gyártottak. A korai változatnál meghagyták a löveg eredeti pajzsát, később ezt áttervezték és a pajzs magasságát lecsökkentették vagy teljesen elhagyták a löveg könnyebb kezelhetősége miatt.

a löveghordozó vadászpáncélos korai változata

a löveghordozó vadászpáncélos keskeny lövegpajzzsal

a löveghordozó vadászpáncélos lövegpajzs nélkül

Mittlerer Schützenpanzerwagen für 3,7cm PaK 35/36 (Sd.Kfz 251/10)– közepes, féllánctalpas páncélozott szállító

A DEMAG 1941-től sorozatban gyártott közepes páncélzatú, féllánctalpas csapat szállítót is széles körben használták. A 10-es változatát páncéltörő löveggel felszerelt vadászpáncélosként alkalmazták, melyből 1943-ban 231-t gyártottak. A korai változatnál , ugyanúgy mint az Sd.Kfz 250/10 löveghordozónál, meghagyták a löveg eredeti pajzsát, később ezt áttervezték és a pajzs magasságát lecsökkentették vagy teljesen elhagyták a löveg könnyebb kezelhetősége miatt.

a löveghordozó vadászpáncélos korai változata

a löveghordozó vadászpáncélos keskeny lövegpajzzsal

a löveghordozó vadászpáncélos lövegpajzs nélkül

Hanomag WD Z25 PS traktor 3,7cm TaK panzerabwehrkanone (prototípus)

Talán az önjáró páncéltörő lövegnek ősének számít az 1927-ben gyártott Hanomag traktorra épített 3,7cm TaK páncéltörő löveg. A 25 LE traktor 4 hengeres 4252 cm3-es motorral rendelkezett és mezőgazdasági használatra gyártották.

Hanomag WD Z50 (balra) és WD Z25 traktor (jobbra)

Hanomag WD Z25 PS traktor 3,7cm TaK panzerabwehrkanone

Leichte Panzerjäger auf Panzerkraftwagen I Ausf.B (ptototípus)

A Panzerkampfwagen I Ausf.B harckocsi harci kivonása után számtalan felhasználását fejlesztették ki a német fejlesztők. Ennek egyik változata a páncéltörő beépítése a torony nélküli harckocsi felépítményére. A változat prototípus volt, egyéb tájékoztató adat nem áll rendelkezésre.

a prototípus tesztelés alatt

Zsákmányolt harci járműveken

A francia hadjárat során, 1940-ben, számtalan francia harceszközt zsákmányolt a német hadsereg. Ezek német hadrendbe állítására Alfred Beckert, a krefeldi Becker cég mérnökét bízták meg. Becker külön mérnökcsoportot (Baukommando) hozott létre a nagyszámú zsákmányolt jármű hadi hasznosítására. Munkásságával forradalmosította a haditechnikát, hisz fejlesztéseivel mobilizálta a tüzérséget és új fegyvernemeket hozott létre. Ezek közül készült löveghordozók az alábbiak:

Selbstfahrlafette für PaK 36 auf Renault UE(f) – Renault UE PaK 36 löveghordozó

A Renault gyár által kifejlesztett 3,3t-ás vontató hasznos teherbírása 400kg, de kifejlesztettek egy páncélozott, lánctalpas utánfutót, mellyel további 500kg terhet lehetett szállítani. A meghajtó motorja egy 35 LE- s, négyhengeres, 2,10 l-es motor. A németek lőszerszállítóként rendszeresítették az eredeti lánctalpas járművet. A fejlesztők két változatban, ideiglenes és végleges lövegbeépítést terveztek.

Renault Typ. UE-Chenilette lánctalpas szállító

1-es változat
A löveget a lánctalpas jármű első láncfeszítő kerék feletti sárvédőre helyezték el.

ideiglenes kialakítású löveghordozó

A megoldás nem volt sikeres, mert lényegesen csökkentette a vezető kilátását.

2-es változat
A löveg függőleges tengelye a raktér orr felöli részére helyezték el úgy, hogy 360º-os elfordulást lehetővé tette.

fix beépítésű löveghordozó

Selbstfahrlafette für PaK 36 auf Renault UE(f)

a löveghordozó menet közben

Schützenpanzerwagen für PaK 36 auf Unic P 107 Kennummer U304(f) – Unic P 107 féllánctalpas vadászpáncélos PaK 36 löveggel U304 azonosító számmal

A féllánctalpas csapaszállítót a Citroen gyár fejlesztette ki és az Unic vállalat gyártotta. A németek 3276 legyártott P107 járművet zsákmányoltak.

az eredeti francia P 107 féllánctalpas

a páncélozott csapatszállító 1+9 főt szállított

Becker „Baukommandója” a zsákmányolt féllánctalpas járműveket páncéllemezekkel szerelte fel és a csapatszállítón kívül többcélú fegyver-hordozót fejlesztettek ki, többek között a PaK 35/36 páncéltörő löveghordozót is.
A féllánctalpas löveghordozót önvédelmi fegyverrel, MG 34 géppuskával is felszerelték.
a páncélozott löveghordozó MG 34 dobtáras géppuskával

A francia hadjáratban és az észak-afrikai harcokba zsákmányolt angol harcjárműveket is felhasználták löveghordozóként:

Selbstfahrlafette für PaK 36 Bren-Carrier(e) – Bren-Carrier PaK 36 löveghordozó

A kisméretű, 4,25 tonnás, páncélozott, brit lánctalpas szállító 8 hengeres, 85 LE motorja lehetővé tette a löveghordozóvá fejlesztését. Önvédelmi fegyvere egy 7,7mm-es Bren géppuska.

Carden Loyd Universal Carrier Nº2 Mk I

a löveghordozó vázlata

a lövegszállító oldal és elő nézete


Panzerspahwagen für PaK 36 Marmon-Herrington Mk.II (e)

A 6 tonnás páncélautót Anglia és Dél-Afrika közös fejlesztésével, 12mm páncélzattal gyártották. Meghajtása: egy 8 hengeres, 85 LE teljesítményű Ford motor. A korai változat fegyverzete: egy 14mm-es Boys Páncéltörő puska, egy 7,7mm-es Bren géppuska valamint egy 7,7mm-es légvédelmi Bren géppuska. A későbbi változatokat az Angolok az olasz 20mm-es Breda automata löveggel illetve a francia 25mm-es Hotckiss löveggel és a németek a PaK 36 löveggel szerelték fel.

Marmon-Herrington Mk.II páncélautó

PaK 36 löveghordozó

A Szovjetunió megtámadása után nagy mennyiségű harckocsit és páncélozott szállító járművet zsákmányoltak a németek a felkészületlen szovjet hadseregtől. Ezek közül az egyik a Komszomolec lánctalpas szállító is, melyet átalakították páncéltörő löveghordozóvá.

Gepanzerter Arillerieschlepper STZ-3(r). Kenn-Nummer 630(r) – Páncélozott tüzérségi vontató 630 azonosító számmal.

A 3,7 tonnás T- 20 Komszomolec páncélozott csapatszállító 1+7 főt tudott szállítani. A 4 hengeres 50 LE GAZ-M motor elegendő teljesítményt biztosított csapatszállításra és könnyű tüzérségi lövegek vontatására. Önvédelmi fegyvere egy 7,62mm DT géppuska volt. A németek a már szokásos módon, ideiglenes és végleges beépítésű változatokat készítettek.

T- 20 Komszomolec páncélozott csapatszállító

T- 20 Komszomolec páncélozott német tüzérségi vontató

1-e változat
Az ideiglenes beépítés az ülőhelyek kiszerelése után emelték be a löveget annak helyére, majd rögzítették a platóhoz.

ideiglenes beépítésű löveghordozó

2-es változat
A végeleges beépítésnél a löveget a vezetőfülke fala közepén helyezték el. Így biztosítva volt a 360º-os elfordíthatóság.

a löveghordozó vázlata

végleges beépítésű löveghordozó

szolgálatból kivonva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése