2010. február 20., szombat

Panzerbüsche - Harci történetük

A páncéltörő puskáknak komoly szerepet szántak az I és II világháborúban a harckocsik és páncélozott járművek ellen. A II. világháború folyamán azonban beindult „páncél verseny”, amely az egyre erősebb páncélvédelmet jelentett. Ez igen hamar véget vetett a páncéltörő puska harci szereplésének és ezzel a fegyver elavulttá vált. Ennek ellenére szinte mindegyik fegyvert harcba tartottak (pl. az angolok hatásosan alkalmazták a japán harckocsik ellen). A páncélozott és páncélozatlan szállító járművek ellen mindvégig hatásosak voltak.
A második világháború elején, 1939 szeptemberében, a lengyel hadjárat idején 62 PzB 38 és 568 PzB 39 páncéltörő puskával rendelkezett a Német Hadsereg. A PzB 39 sikerei a gyártási szám erős felfutását eredményezte és ennek következtében, két évvel később, 1941 júliusában már 25 298 volt szolgálatban. A német hadvezetés tervezete szerint minden gyalogos hadosztályt minden egysége 90, a motorizált hadosztályok 83 és a páncélos hadosztályok 57 páncéltörő puskát kapott volna.
Amire a Német Hadsereg megfelelő számban el lett látva páncéltörő puskával, addigra már elavulttá vált a fegyver. A francia B-1, az angol Matilda és Churchill, az amerikai Sherman, a szovjet T-34 és KV harckocsik ellen teljesen hatástalanok voltak.
A páncéltörő puskák fejlesztésénél 600 lövésnél többre nem sikerült a puskacsövet legyártani, ami szintén gyengítette a fegyver harcképességét.
1940-ben ugyan kísérletet tettek a páncéltörő puskák rendszerben tartására úgy, hogy a hagyományos acél magvas lövedék helyett wolframacélt használtak. A kemény wolframnak köszönhetően a PzB 39 páncélátütő képessége jelentősen megnövekedett (33mm vastag páncélt 300 m-ről átütötte). A páncéltörő fegyvereket mindkét harcoló fél, a páncélok növekedésével valamint többféle ötlettel álltak elő a fegyvereik harcba tartásához. Például külön előadásokat tartottak és füzeteket nyomtattak, hogy az ellenség páncélos járművét mely ponton kell eltalálni, hogy eredményes legyen a páncéltörő fegyver. Ezek a fegyverek hatással voltak a harckocsi fejlesztésekre is, hisz hatásukra látták el elsősorban, a harckocsikat köténylemez védelemmel.
A páncéltörő puska szerepe a háború végén válik ismét fontossá. A németek katonai helyzetének válságossá válásakor ismét harcba vetették a páncéltörő fegyvert, illetve az összes rendelkezésre álló fegyvert, még az elavultakat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése